Гордост, (пред)разсъдъци, и още нещо

Основният въпрос, който прайдът години наред поражда у мен е, какво представлява: политически стейтмънт, провокация или шоу. Или всички наведнъж.

Ако е политически стейтмънт, в него би следвало да участват хора като теб, мен, нея, обикновени и желаещи да заявят присъствието си, и подкрепата си. Както и това, че тези страшни нехетеросексуални хора не са толкова различни от всички останали, колкото тези останали си мислят.

Тогава откъде се появява платформата с перата, балоните и пъстрите костюми? Какво иска да ни каже тя?

Вариант 1: Шоу. За това у нас е доста рано. Ролята на гей-парад като шоу е на място там, където толерантността отдавна не е проблем, и околните също се забавляват, вместо да хвърлят камъни и коктейли “Молотов”

Вариант 2: Провокация. Смятам я за излишна и ненужна. Също така смятам, че тя набляга на различието, и на разединението, а не на това, че при всички видими и невидими разлики, участващите в този прайд са и желаят да бъдат част от това общество. Един вид вместо “Ние сме хора като вас, така че ни приемете” провокацията казва “Ние не сме като вас, направо сме ви като извънземни, но трябва да ни приемете, колкото и да ви дразни”. Което също е път, но дълъг, трънлив, и неприятен за всички.

Затова ще даря. Защото подкрепям всеки опит да се бори местната нетолерантност. Но няма да отида. В шествие правещо стейтмънт и подкрепа за него бих участвал. В шоу или провокация — не, благодаря.

<EDIT/>. Уточнение: В горния текст визирам мотивацията на организаторите, а не на присъстващите, и въпросната платфома, като част от организирана програма, а не казвам, че участниците в събитието трябва да тушират различията си, за да се харесат на масата.

 

P.S. Този постинг и мотивите за него нямат нищо общо с моята лична сексуална ориентация, затова моля и в коментарите да не обсъждаме нея, а това, което съм казал.

3 comments to Гордост, (пред)разсъдъци, и още нещо

 • Хм. To be honest, платформата не е и по моя вкус. И въпреки това участвам и ще участвам в парадите до дупка. Което също няма връзка с моята лична сексуална ориентация. Въпреки че платформата не ми харесва, смятам, че тя има смисъл. Защото смятам, че хората имат право да се чувстват и да се радват по начина, по който им харесва. Да си направят шоу. Поне веднъж в годината. Затова си мисля, че не става дума просто за сеир, а също за отстояване на право. Всекидневно сме свидетели на всевъзможни демонстрации на хетеросексуална ориентация, в много от които участваме. Кумове сме на сватби, например 😉 – с цялата простотия, която обикновено спохожда сватбите. Но това просто минава за обществено нормално.

  Има много видове сексуалност и различни форми на неприемане не само на хомосексуални от страна на хетеросексуални, а на нехетеросексуални хора помежду им. Мой нехетеросексуален приятел например изпитваше отвращение, ако някой мъж прилича на гей. Целта на гей парадите, оттук погледнато, е да се покаже, че всевъзможни сексуалности имат място под слънцето. Не само като заявени, а и като показани. Ако са само това, което ти си представяш, че се сведат само до заявяване на позиция, не до показване на различното, за да бъде то прието.

  Може би си прав, че в това има елемент на провокация. Но според мен трябва да има. Докога, по дяволите, огромната част от нехетеросексуалните хора ще показват, че могат да бъдат част от обществото, изглеждайки възможно най-невидими и “като другите”?

 • Boyan

  Да, права си, че понякога участваме в сеири, които не са ни по вкуса, заради някаква друга идея :))) А иначе уточнението беше точно в смисъл, че не казвам, че трябва да се правят на невидими, но нямам впечатлението, че тези на платформата са там забавлявайки се, бидейки себе си (Изключвам Сашка Васева :)))) В смисъл, ако тези които бяха на платформата са там в този си вид като частни лица, защото им е приятно, да. Но организирано шоу, което може би не допада и на половината участници в шествието… това ми беше проблема.
  А за отстояването на право съм 100%. Бих отишъл на шествието срещу хомофобията, ако имах възможност, вместо на прайда.

 • Думата ми беше, накратко – не мисля, че имам право да изисквам от организаторите на прайда да не се стремят да го правят подобен на тези, които ги има в страни с по-голяма толерантност (където прайдовете са в голяма степен шоу и циркаджилък), защото тук това щяло да се възприеме като провокация. Ами нека. А що се отнася до половината участници от шествието, които имаш предвид – за тях (и за неидващите) ми беше предишният коментар :-).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>